Orodje za dostopnost

»S partnerjem sva se razšla, a tega ni sprejel. Vsak dan me je čakal pred službo, pisal mi je sporočila, naj ga vzamem nazaj, vozil je za mano, svoj avto je ustavljal pred semaforjem in šel do mojega avta, mi trkal na šipo in želel vstopiti …«


Zalezovanje so ponavljajoča in neželena dejanja osebe, ki drugo osebo z opazovanjem, zasledovanjem ali vsiljivim prizadevanjem za vzpostavitev stika nadleguje in s tem povzroči prestrašenost ali ogroženost te osebe ali njenih bližnjih. Angleški izraz, ki se uporablja za ta dejanja, je stalking.


Načinov zalezovanja je več. Lahko gre za fizično zasledovanje ali vsiljevanje, ko se storilec_ka pojavlja na mestih, kjer se giblje žrtev. To je lahko v okolici njenega doma, delovnega mesta in drugih krajev, kamor zahaja (park, fitnes center, lokal, fakulteta …). Nekateri storilci_ke opazujejo ali zalezujejo žrtev iz svojega avtomobila, vozijo za njenim vozilom ali ob njem, ustavljajo njeno vozilo ali celo skušajo njen avto izriniti s ceste. Zalezovanje in nadzorovanje potekata tudi prek informacijsko komunikacijske tehnologije - telefonski klici, telefonska sporočila in druga sporočila ali objave na družbenih omrežjih. Zalezovalec_ka lahko znake o svoji prisotnosti pušča pred vrati doma žrtve, za brisalci avtomobila, v poštnem nabiralniku. Včasih pusti sporočilo, darilo, rože, kdaj pa poškoduje fasado, nabiralnik, avto … Lahko tudi nadleguje žrtvine sorodnike_ce, prijatelje in prijateljice in druge osebe iz njenega življenja.


»Ves čas se je vozil mimo moje hiše ali moje službe. Kadar sem bila z otroki pri starših, se je vozil okoli njunega bloka ali sedel na parkirišču pred blokom in gledal v balkon.«  


Ko skušamo razumeti zalezovanje, se srečamo še s tremi izrazi: približevanje, opazovanje in zasledovanje.


Večina približevanj med ljudmi je obojestransko želenih. Težava nastane, kadar oseba zavrne približevanje druge osebe. Takrat se mora druga oseba umakniti in zaključiti poskus približevanja. Kadar navkljub postavljeni meji nadaljuje s približevanjem, gre za trajajoče, kontinuirano dejanje, kar je zalezovanje.


Opazovanje pomeni, da je zalezovalec_ka v bližini žrtve in jo opazuje. Žrtev se tega morda niti ne zaveda, zalezovalec_ka pa si ne prizadeva navezati stike z njo. Na primer, zalezovalec_ka sedi ali stoji pred hišo žrtve in jo opazuje, lahko z ali brez tehničnih sredstev.


Zasledovanje je oblika neposrednega fizičnega zalezovanja. Storilec_ka čaka žrtev na točno določenih krajih, kjer se po pričakovanju zasledovalca_ke nahaja, udeležuje se enakih dogodkov, žrtev fizično spremlja in podobno.


»Poslal mi je po 5o sms-jev na dan in me zasipal z maili. Vedel je, kam ponavadi hodim na sprehod s psom in se je pogosto tudi on »po naklučju« znašel na istem hribu in se delal, da je presenečen, da me vidi.«


Z zalezovanjem se storilec_ka žrtvi približa, prestopa njene meje, jo stalno opominja, da je prisoten_na in da mu je prepuščena, ter jo tako omejuje in nadzira. K zalezovanju lahko pritegne tudi druge ljudi, npr. otroke, ki pridobivajo informacije o enem staršu in jih predajajo drugemu, sorodnike in znance ter znanke, včasih pa tudi najamejo detektiva, detektivko ali za zalezovanje komu plačajo. Zgodi se tudi, da je v zalezovanje žrtve vključenih več oseb hkrati.


»Ves čas je hotel vedeti, kje se nahaja otrok in kaj počne, ko je pri meni. Od hčerke je zahteval, da mu o tem natančno poroča. Ves čas jo je klical in spraševal, kaj z mamo počneta, kje sta in s kom. Prav tako je zasliševal mojo mamo o tem, kje sem in kaj počnem. Tudi z avtom mi je sledil in me slikal, če sem govorila z drugim moškim. Počutil se je popolnoma upravičenega, da nadzoruje vsak moj korak, za izgovor pa je imel otroka in njegovo pravico, da je seznanjen s tem, kaj se dogaja z otrokom.«

 

 

LJUBLJANA

 Vojkova cesta 1, Ljubljana

 01 4344 822

 031 770 120

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR ZA DONACIJE:

SI56 0204 4001 3446 380

Matična št: 1160656

Davčna št: 91885566

STATUS HUMANITARNE ORGANIZACIJE

ENOTA KOPER

 Vojkovo nabrežje 10, Koper

 05 6393 170

 031 546 098

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Društvo za nenasilno komunikacijo. Vse pravice pridržane.